Valószínűleg rosszul válaszolod meg ezt az 5 gyakran előforduló interjúkérdést

Eredeti írás

A “fastcompany” írása biztosan ad használható tippeket az állásmódosításon gondolkodók számára, ezért az érdekesebb részeit megosztom veletek magyarul, kiegészítve saját megjegyzéseimmel, tapasztalataimmal.

A megpályázott állástól függetlenül minden interjún felbukkannak ismétlődő kérdések. Ezekre az alábbi tanácsok alapján sikeresen készülhetsz:

  1. Meséljen magáról!

Ez egy becsapós kérdés, hamar abba a csapdába eshetünk, hogy az óvodai jelünktől kezdve felmondjuk az önéletrajzunkat. Ez teljesen felesleges és lássuk be, unalmas. A CV-t már megismerte az interjúztató, itt az a feladatod, hogy pár frappáns mondatban személyesen mutatkozz be, maradandó élményt hagyva az asztal másik oldalán ülőben. Például mondhatod: “Olyan munkatárs vagyok, aki számtalan termék áttelepítésében sikeresen teljesített.” Vagy: “A feletteseim bátran bízhatták rám az X projekt vezetését, amelynek felelőseként a kitűzött határidőre lezártuk a feladatot.” Vagy: “Az autószalonban mindig hozzám irányítják a legnehezebb ügyfeleket, hiszen tudják, udvariasan és higgadtan kezelem a kihívást jelentő szituációkat is.”

2. Miért érdeklődik az állás iránt?

Trükkös a kérdés, hiszen kézenfekvő lenne a válasz, miszerint a barátod ajánlotta a céget, vagy már eleged van a jelenlegi munkahelyedből. De lássuk be, ezek a legkevésbé profi válaszok. Ehelyett vázold fel, a kiírásban szereplő elvárásokhoz milyen jól illeszkedik a kiemelkedő kommunikációs képességed, vagy milyen szívesen alkalmaznád a logisztikai ismereteidet új munkakörülmények között.

3. Mi e legnagyobb gyengesége?

Most légy okos! Színt valljunk? Tagadjunk? De hisz mindenkinek akad olyan területe, ami fejlesztésre szorul. Olyan gyengeséggel válaszolj, ammi igazából erősség: “perfekcionista vagyok, aki kiválóságra törekszik, még akkor is, ha ez időnként megerőltető is számomra és plussz energiákat emészt fel.”

4. Miért tervezi, hogy felmond jelenlegi munkahelyén?

A rossz válasz, ha negatívan nyilatkozol a jelenlegi főnöködről, vagy munkatársaidról. Ehelyett vázolj fel magadról egy olyan képet, amelyből kitűnik: jelenlegi munkahelyeden kiteljesedtél, és készen állsz arra, hogy a szakmai utadon új irányt célozz meg.

5. Hol látja magát 10 év múlva?

Lazán mondd el, milyen utat szeretnél bejárni, milyen új ismereteket szeretnél megszerezni, ha látják rajtad, hogy vannak céljaid, és dolgozol is azok megvalósításán, az jó fényt vet rád.

Magam részéről HR-vezetőként hiszek abban, hogy a “faggatós-nyaggatós” interjúk kora lejárt. A felvételi elbeszélgetés partneri párbeszéd: az interúztatónak szabad pozíciója van, amire a legmegfelelőbb jelöltet keresi, az interúalany pedig számos készséggel, tapasztattal rendelkezik, aki az új munkahelyét keresi. Az interjú két egyenrangú fél szakmai ismerkedése, amelyre ha profi szakemberrel készülnél fel, keress meg elérhetőségeimen:

edit.schonerne@gmail.com vagy 30/1802214

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s