Méltó Hozzád?!

Régóta foglalkoztat a méltóság fogalma. Játszom a szavakkal: méltó, méltatlan, méltányol, méltat, méltóztat… megnéztem az etimológiai szótárban, mit írnak erről a szép, magyar eredetű szóról:

méltó – ‘‹valamire› érdemes’; ‘illő’: emberhez méltó élet; ‘megérdemelt’: méltó jutalom. Származékai: méltóság, méltóságos, méltóztat, méltat, méltató, méltatás, méltatlan, méltatlanság, méltatlankodik, méltatlankodás. A ~ alighanem igenévi származék egy elavult mélt (‘illik’) igéből, amelyet a 15. századi szövegekben visszatérő tudni mélt (‘tudniillik’) kifejezésből ismerünk. Ha feltehető -t mozzanatos képzőjétől eltekintünk, mél- töve ugor eredetű lehet: osztják melta (‘illik ‹csizma a lábra›’). Fel kell tehát tennünk egy ‘ráillik’  ⇨ ‘megfelel’ ⇨ ‘illendő’ ⇨ ’méltó’ jelentésfejlődést, amelyre rokonnyelvi (finn) példa is van.https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/m-F2FC3/melto-F3112/

Több izgalmas coaching kérdés jutott eszembe ezzel kapcsolatban: “méltó jelenlegi életed hozzád?” “Méltóan viselkedsz önmagadhoz?” “Hozzád méltó kapcsolatban élsz?” …súlyos kérdések ezek, talán némelyikre nem is szeretnénk azonnal őszintén válaszolni. Mégis bíztatlak: teremts magadnak pár csendes percet, keress egy kis zugot, esetleg gyújts gyertyát, csendesedj el, és tedd fel magadnak a legfélelmetesebb kérdést. Várd meg lelked válaszát. Fogadd el az érkező választ. Ha megérkezik, akkor megmutatja a változás felé vezető utat.

Jó utazást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s