A HősNő útja: “vajon a magyar a legnehezebb idegennyelv?”

Barnáné Bozorádi Petra, a következő riportalanyom szerint nincs olyan, hogy különösen nehezen elsajátítható idegen nyelv, és nem a magyar az. A nyelvtanítást coaching szemüvegen keresztül közelíti meg, így módszertana hatékony és eredményes.

Petra közigazgatási vezetői posztot hagyott ott pár évvel ezelőtt: a szíve más felé húzta. Párjával (középiskolai nyelvtanár) 2015-ben költöztek Kecskemétre, itt élnek 2,5 éves lányukkal, Borókával.

A közalkalmazotti létből szinte a semmibe ugrani: bátorság vagy vakmerőség?! Egyet tudott Petra: ahogy szüleitől látta, ő is meg fogja teremteni azokat a feltételeket a munkájában, amelyek között ki tud teljesedni. Az online tanítás korábban távol állt tőle, mivel azonban külföldieket tanít magyarra, kénytelen volt ezzel az oktatási formával megbarátkozni. Számára ezért a karantén nem okozott megrázkódtatást, az online jelenlét régóta komfortos Petrának. A családtól kapott „muníció” teljesen beépült Petra személyiségébe: szüleitől azt tanulta, mindig több lehetőségünk van, bátran kell új dologba fogni. A közigazgatási állást követően több helyre jelentkezett, középiskolákba, nyelviskolákba, végül saját vállalkozásba fogott és nem bánta meg. A vállalkozói lét minden előnyét élvezi: a függetlenséget, a kevesebb adminisztrációs terhet.

Korábban felmerült benne is a dilemma: „annyi nyelvtanár létezik, miért pont őt választanák?!’ Az évek során azonban nem csak a válasza, hanem a különleges szakmai szemlélete is kiformálódott, amely egyedivé és keresetté teszi Petrát.

– Kik tanulnak szívesen magyarul?

– Nem is gondolnád, milyen sokan! Főképp amerikai, ausztrál, orosz, japán, angol, lengyel diákokkal dolgozom jelenleg. Három csoportba osztom a magyarul tanuló külföldieket: az első csoport a második, harmadik generációs „magyarok”, akiknek a felmenői származnak Magyarországról. A második csoportba tartoznak a vegyes párok, ahol az egyik fél magyar, a másik külföldi, ezért szeretné megtanulni a magyar nyelvet is. A harmadik (- a kedvencem, Edit) az ’őrültek’, akik a nyelvi kihívásokat keresik.

– Mi az, ami a szakmai megközelítésed alapján megkülönböztet a legtöbb nyelvtanártól?

– Segítő nyelvtanárnak tartom magam. Egyrészt jól tudom, hogy az átlagembernek már nincs ideje 1-2 órát nyelvkönyvekkel körülbástyázva elmélyülni az idegen nyelvben, ezért olyan tartalmakat és feladatokat állítok elő, amelyeket egy 15 perces reggeli mellett elsajátíthatnak, megoldhatnak a tanulók, és ez sokkal hatékonyabb, feltéve ha minden nap megtörténik, mint a heti kétszer elővett nyelvkönyv lapozgatása. Másrészt viszont mint a coachingban, a nyelvtanulásban is elsődleges az, kinek milyen mély az önismerete. A nyelvtanulás is akkor sikeres, ha kellően ismerem önmagam, pontosan meg tudom fogalmazni a nyelvtanulással kapcsolatos célomat, és afelé haladunk együtt a tanárral. Ezen túl nyelvtanárként a megfelelő kérdéseket kell feltennem a diáknak, a megfelelő időpontban. Az egyetemi nyelvtanári képzés számomra sem tanította meg, hogyan kell emberekre hatni, tanulásra tanítani, és azt látom, a nyelvtanulókat azzal is tudom támogatni, hogy a helyes tanulási módszertanra rávezetem őket.

– Biztos vagyok abban, hogy ez a megközelítés egyedivé tesz a munkád során. Azonban jöjjön egy kényelmetlenebb kérdés: beazonosítottál-e már esetleg gátló hiedelmeket, amelyek olykor blokkolnak?

Home Office a’la Petra

– Hogyne! Abban jó vagyok: olykor enyém a világ összes magabiztossága, máskor meg az összes bizonytalansága. Amire azonban rájöttem az utóbbi években: ma már nem kell polihisztornak lennünk, viszont meg kell találni azokat a profi szakembereket, akikhez fordulhatok pl. közösségi médium terén, vagy vállalkozásfejlesztési kérdésekben. Számomra Kecskeméten épp ezért is örömteli, hogy csatlakoztam a „trendalalke” – vállalkozó női reggelijéhez: http://reggeli.trendalelke.hu/ ott ismerkedtem meg veled is, és ott kaptam segítséget a vállalkozásom átalakításában is több szakembertől. Eddig főképp fiú barátim voltak, de ez a közösség meggyőzött arról, hogy nők egymás támogatói lehetnek, intrika, irigykedés nélkül, ez nagyon inspiráló.

– Mi szokott még inspirálni? Hogyan tudsz megújulni?

– Rendszeresen járok szakmai konferenciákra, továbbképzésekre. Mivel a nyelv és a gondolkodás körülvesz minket a mindennapokban, így nekem nagyon könnyű inspirálódni. Olyan, mint egy végtelenített futószalag, amin folyamatosan jönnek a jobbnál jobb témák, ötletek, gondolatok, és nekem csak azt kell kiválasztanom, hogy melyikkel szeretnék foglalkozni, dolgozni, melyikről szeretnék beszélni.

– Említetted, hogy szakmai szempontból a karantén nem sok változást jelentett számodra. Volt-e más aspektusa?

– Igen, a családi életem felülírta, hisz Boróka épp elkezdett bölcsibe járni, és márciustól újra velem volt otthon. Eleinte tartottam ettől, aztán újra megtapasztaltam, milyen jó együtt lenni, a munkámat nem kellett félre tennem és új családi rutint alakítottunk ki.

– Mi az, ami a nyelvtanításon túl foglalkoztat?

– Régen nagyon szerettem főzni, aztán a baba-hamik készítése visszavetette a kreativitásomat. A sport, a futás, a vízi túrázás azonban még mindig fontos része az életemnek. A vasárnap délután azonban csak az enyém: előkerül egy csomag chips (régen függő voltam) és egy jó film.

– Milyen új célok mozgatnak?

– Szeretném az easyhungarian.com https://www.easyhungarian.com/oldalam újra felpezsdíteni, személyesebbé tenni, most indítom épp a hírlevél-feliratkozásom, és hamarosan e-könyvet is útnak indítok, amely már fizetős lesz. Szeretném a passzív jövedelemforrást is kialakítani, ami már nélkülözi a személyes jelenlétem. Rengeteg tervem van, és igyekszem ezekkel fókuszáltan, tervszerűen foglalkozni.

– Köszönöm a beszélgetést, kíváncsian várjuk az újdonságokat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s