A hősNŐ útja…

… azaz családanya csapatban vállalkozik

Mint azt egy előző bejegyzésemben beharangoztam, riportsorozatot indítok olyan hölgy ismerőseimmel, akiknek szakmai/életpályája lenyűgöz és engem is inspirál. Campbell műve, Az ezerarcú hős https://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Campbell alapmotívuma a coaching-megközelítésnek, ez a sorozatom vezérfonala is. A Hős, azaz mi magunk útját mutatja be kalandok, akadályok között, segítőkkel, ellenlábasokkal, haladva előre a személyi fejlődés felé. A riportom is utakat fog Számotokra bemutatni: buktatókkal, mélységekkel, csúcsokkal, és sok küzdelemmel, amely azonban mégis eredményes és csodaszép.

Szávayné Baksa Gyöngyvért a baráti társaságomnak köszönhetően ismertem meg jó pár éve: korábban kissé ijesztő volt számomra a közvetlen lazasága, céltudatossága, merészsége, biztosan picit irigyeltem is. Az elmúlt években ritkán találkoztunk, de mindig jókat beszélgettünk és lenyűgöz magabiztosságával, egyéniségével.

 • Mesélj, hogy mutatnád be magad az olvasóknak?
 • Elsősorban anya vagyok (Balázs 12, Lili 10, Kata 7) és feleség. Alapvetően konzervatív az értékrendem, szeretek családanya lenni, így akkor tértem újra vissza a munka világába, kezdetben még alkalmazottként, amikor Kata ovis lett. Már gyerekkoromban az volt az álmom, hogy irodában (lehetőleg utazási irodában) dolgozzam. Idegenforgalmi- és szálloda közgáz diplomát szereztem, és a kismamaság időszaka után egy mezőgazdasági szaktanácsadást nyújtó cégnél helyezkedtem el, és hamar rájöttem, hogy ez nem teljesen az én világom, több rugalmasságra volt szükségem a család mellett. Az egyik munkatársammal egyeztetve végül kiléptünk a  cégtől és két új kolleganővel együtt mezőgazdasági szaktanácsadásba fogtunk https://aranymagiroda.hu/. Az indulás helyszíne profán módon egy garázs volt, amit mára már egy színvonalas irodára tudtunk cserélni, és nagyon élvezzük az atmoszféráját.
 • Minek köszönhetően tudtátok azt a fejlődést elérni, hogy mára már több mint 200 ügyfeletek van?
 • Az egyik fő erőforrásunk, hogy mi négyen a munkatársaimmal kiválóan működünk együtt: korán kialakult a feladatok elosztása közöttünk, mindenki sajátjaként kezeli a vállalkozást, és így a szaktudásunk legjavát tesszük a munkánkba, az ügyfélközpontúság pedig nem csak egy üres szólam. Fontosnak tartom még kiemelni azt a teremtő női energiát, ami a vállalkozásunk esszenciája és mozgatórugója is. Az üzletfejlesztéssel párhuzamosan az önfejlesztés is alapvető számomra, amihez coach segítségét is igénybe vettem. A munkatársaimmal történő  együttműködés a vállalkozásunk bővülése mellett az egyéni fejlődésünket is szolgálja, hiszen gyakoroljuk a közös munkát, a együtt fáradozunk víziónk megvalósításán.  Természetesen elengedhetetlen szempont, hogy férjem és a gyerekek biztos háttérországot jelentenek számomra. Sokat vívódom azonban azzal a kérdéssel, hogy a női-szerepek tengerében hol vagyok én, hol van helye a vállalkozásomnak. Elszomorító, hogy mennyivel nehezebb nőként vállalkozni, érvényesülni, mint férfiként. Anélkül hogy vad feministába csapnék át, ami nem vagyok, amellett nem tudok elmenni szó nélkül, hogy mennyire nem merünk támogatást kérni, és az elsődleges gát nem is körülöttünk van, hanem a saját fejünkben.
 • A karantén időszakától nagyon tartottam, szeretem a pezsgést, ennek ellenére nagyon jól esett visszavenni a tempót. Számodra hozott-e új felismerést?
 • Nyomtam egy féket, újragondoltam az életem és a vállalkozásunk hangsúlyait. A korlátozások, a sok bizonytalanság segítettek abban, hogy átértékeljek néhány tényezőt, szükségleteket az életünkben, és tovább élesítette a fókuszt.
 • Már érintettük az értékrended, mesélnél még a számodra fontos értékekről?
 • Az emberség, a bizalom, a nyitottság, a tanulás számomra egyaránt fontosak mind magánemberként, munkatársként és vállalkozóként.
 • Az út elképzelhetetlen támogatók nélkül, kit emelnél ki?
 • Konkrét példaképeim is vannak természetesen, de számomra mindig inspiráló ismerős vállalkozóktól tanulni, akik felépítettek és fenntartanak egy sikeres, jól működő rendszert. Az ismert személyiségek közül D. Tóth Kriszta és Frida Kahlo, akiknek ereje hatott rám, Kriszta, aki szembe megy az árral, önmagát adja, vagy Frida, aki annak ellenére vagy épp azzal együtt, hogy hagyománytisztelő, nagyon szabad és nem félt attól, hogy kiteljesedjen.
 • A sokféle szereped mellett hogy tudsz időt szakítani a feltöltődésre?
 • Szerencsés alkat lehetek, mert ahhoz, hogy töltődjem, bőven elég, ha jókedvű emberekkel vagyok együtt, vagy a családommal kirándulhatunk. A futásra azért igyekszem időt szakítani, és imádok főzni, amivel a családtagokat is leveszem a lábukról.
 • Mi a következő célod?
 • Új tanuláson töröm a fejem: a szolgáltatásunkat pályázatírással bővítenénk, ehhez fogok képzést választani, és tele vagyok további megvalósításra váró ötletetekkel.
 • Ezt jó hallani, kívánom, hogy kiteljesedj mint Frida (nagy kedvencem) és továbbra is add önmagad mint a másik példaképed! És várom a kedvenc sajttortád receptjét 🙂
 • Köszönöm a beszélgetést, küldöm…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s