Hang mint varázseszköz

A coaching és egy magánbeszélgetés során is mindig próbálok több dologra figyelni: beszélgetőtársam testtartására, az arc játékára, a légzésére, és ami nagyon beszédes: a hangjára. A hang olyan mint egy finom hangszer, elárulja érzelmeink minden rezdülését. A következő cikkben kiderül néhány érdekesség, ami eddig talán nem volt tudatos benned, és most a helyére kerül.

Szeretem a hangod!

Semmi sem árulkodik jobban egy emberről, mint a hangja! Ez azonban nem tudatosul bennünk legtöbbször. Kutatási eredmények erről a varázserőről.

Szerző: Astrid Hansen

Martin Luther King az álmáról beszél. Amy Winehouse szerelmi bánatról énekel. Ha behunynánk a szemünket, és a szavakat megfosztanánk értelmüktől, akkor is megmaradna az erő, amely lelkesedést vagy szívfájdalmat vált ki.

Ez az erő a hangban rejlik. Ha használjuk, áramlik, vibrál bennünk. A hang nagyon komplex és érzékeny rendszer, egy hangszert sem lehet ilyen finoman működtetni, mint az emberi hangot.  A nüánszok elárulják az életkort, a karaktert, a jóllétet és az önismeretet. Többet kihallhatunk belőle, mint ami gyakran tudatosul, és kevesebbet rejt el, mint sokszor szeretnénk.  Hartwig Eckert hangkutató ezért a hangot az „intim névjegyünknek” nevezi.

A hang hatalom

Egy percre képzeljük el a következő jelenetet: egy ügyvezető a pulpituson áll és a munkatársaihoz beszél. A vállalat jövőjéről mesél, érdemes figyelni.  A hangja fátyolos és folyamatosan krákog. Amikor a beszéde véget ér, teljesen mindegy, mit mondott: kellemetlen érzéseket keltett.

Ez egy létező pszichológiai jelenség, amely a férfi végzete lett: ha hallgatunk valakit, a beszédmódját belülről detektáljuk.  Aki megnyugtatóan beszél, megpuhítja a közönségét. Aki rekedtes hangon beszél, azzal együtt szenvedünk.

A hivatás és a karrier tekintetében is nagyon fontos a hang.  A floridai Atlantic Egyetemen kutatók a politikai karrier és a hang összefüggését vizsgálták. Több férfit és nőt kérek fel, hogy mondjanak mikrofonba egy mondatot: „Felszólítom, hogy novemberben rám szavazzon!” Ezt követően a felvételt digitálisan eltorzították, egyszer magasabbra egyszer alacsonyabbra, majd kb. 800 teszt-személynek lejátszották. Az eredmény: a hallgatók, függetlenül attól, milyen neműek, mindig a mesterségesen elmélyített hang mellett voksoltak. Akkor is, ha a választók politikai preferencia szerint döntenek, kis nüánszok által befolyásolódnak, amelyeket valószínűleg fel sem ismernek

A tudósok még nem biztosak abban, melyik hangmagasság segíti jobban a hölgyeket karrierjük során. A férfiaknál egyértelmű: a mély hang bizalomkeltőbb,  magabiztosabb és kompetensebb hatást kelt.

Cornelia Moore beszédtanár szerint:  “Egy hang akkor érint meg bennünket, ha hiteles és nem valakit majmol. Ezért a beszédtréning nem egy bizonyos magasságba emeli a hangot, hanem megszabadítja a hamis elvárásoktól.”  

Eredeti írás: itt elérhető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s