7+1 check-point a tudatos döntéshez

7+1 check-point a tudatos döntéshez

Kerültél már döntési helyzetbe a munkahelyed? Amikor szinte már rutinosan végzed a dolgod és a vezetőd meglep egy másik pozícióval: döntened  kell a megszokott, biztos mindennapok és az új, ismeretlen kihívásokat rejtő feladatkör között. Az én életemben is volt 1-2 ilyen pont, ami a karrierem alakította, hiszen alapvetően nyelvtanári végzettséggel indultam. Vezetői döntések és az önmagamban felismert erőforrások, az új utáni kíváncsiság, a nyitottság és a tanulási vágy vezetett egyre érdekesebb területekre, s így találtam meg a számomra jelenleg ideális és inspiráló feladatkört.

Egyik munkatársam valamelyik nap épp egy hasonló dilemma miatt tért be hozzám beszélgetni. Évek óta visz egy pozíciót, de szervezeti változások miatt olyan új lehetőséget kapott, ami egyrészt feldobta, másrészt viszont az ismeretlen tényezők miatt kétségeket ébresztett benne.

Pár kérdést követően önmaga lepődött meg a leginkább azon, hogy nem is tudja mit akar igazán. Tovább beszélgettünk, és kb. 30 perc után úgy ment ki az irodámból, hogy bár össze van zavarodva, de ez már az a fajta zavarodottság, amit ha önmagában elmélyülve a kérdések alapján végiggondol, tudni fogja, mi a helyes döntés.

Ha döntési helyzetben vagy, az alábbi kérdéseket futtasd végig a „rendszereden”:

  1. Mi az erősségem, ami sikeressé tesz a jelenlegi pozíciómban?
  2. Mi az a tényezők, ami miatt mégis fásultnak érzem magam, ami új munkalehetőség, feladat utáni kutatásra ösztönöz?
  3. Mi az az erősségem, ami egy új pozícióban sikeressé és eredményessé, ezáltal motiváltabbá tenne?
  4. Mik a félelmeim az új feladatban rejlő kihívásokkal kapcsolatban? Hol látom az esetleges hiányosságaimat, van-e erőm és lendületem ezeket pótolni?
  5. Készen állok-e, nyitott vagyok-e új tudás elsajátítására, kilépve az eddigi biztos, de esetleg már unalmas keretek közül?
  6. Mi alapján döntök két lehetőség között: presztízs? anyagiak? önmagam mélyebb megismerése új helyzetben? Mi az, amit az új munkakörtől elvárok?
  7. Mindenki számára meghatározó a vezető személye (több kutatás azt állítja, felmondáskor nem a munkahelytől válunk meg, hanem a vezetőtől akarunk megszabadulni): lesz-e változás a felettesemet illetően, ha elvállalom az új munkakört? Együtt tudok-e működni az új főnökkel?
  8. Ezt követően vizsgáld meg azokat a praktikus pontokat, amelyek a döntésed tovább segítik: mennyiben növekszik a munkaterhem; a ’híres’ work-life-balance-ra hogy fog hatni az új kihívás, kikkel fogok szorosabban együttműködni…

Ha mindezen kérdéseket végiggondolod, az első legfontosabb hozomány, hogy az önismeret egy újabb szintjére lépsz. Újrarendezed értékeid, erőforrásaidat, hiányosságaidat. Ezáltal hatékonyabban tudod önmagadat képviselni a tárgyalás során, és az új pozíció elvállalásánál magabiztosabban startolsz. Ha belül rendezed önmagad, akkor kifelé is egyértelműen tudsz kommunikálni, ami a külső kapcsolataiddal (munkatársak, beosztottak, felettesek) való átláthatóságot, egyértelműséget is erősíti.

A cikket pedig életem egyik legjobb kérdésével zárom, amit egy szervezetfejlesztési szakembertől kaptam: „Mit akarsz?” . Egyszerűnek tűnik, de csak a felszínen. Ha végiggondolod, és többször felteszed magadnak a kérdést, segít letisztázni a zavaros gondolatokat, és olyan döntést hozni, ami által újult erővel folytatod karriered.

Ha szívesen gondolkodnál egy szakértő segítségével magadról, keress meg!

Telefon: 301802214

E-mail: edit.schonerne@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s